neljapäev, 30. mai 2024

Salatirohelisel taustal tulbilõhnaline värvide pillerkaar :)

Maikuu on imeline. Selline mahlakas salatiroheline ning iga päev puhkevad uued (aasta otsa) oodatud õied (palavaga lausa iga tunniga 😀). Aga möödub see maikuu, kui silma pilgutus. Plaks! ja ongi läinud! Häh! Just algas ju? 
Siin elab kuldnokk! 💚

Kuldsõstar. Taustaks punased tulbid

Alles see oli, kui terve aed oli metstulbi ja kuldsõstra hurmavat lõhna täis ja vahtrate alune maa oli kaetud justkui kollase lumega. Ja sääski veel polnud! 😜 Ja nüüd... õitsevad viimased tulbid ja... kollaselt on teatepulga üle võtnud sinised toonid. Veel õitsevad sirelid... alustavad kurekellad ja erinevad laugud. Ilus on! Ja meeldivalt lärmakas. 

Aga enne päris suve algust tasub veel maikuud meenutada. Sest ilus (ja valus) on ta olnud. Valule ma täna ei keskendu. Ja et asi liiga pikaks ja segaseks ei läheks, siis näitan rohkem tulpe ja vähem muud mudru. Pildid on nagu on. 

6.05 nupud

Erinevalt nartsissidest, mida ma ka väga armastan, on tulpide arengut algsest peale väga põnev jälgida. Kas üks või kaks lehte? Kas kollase, valge või roosa/punase servaga leht? Laigulised lehed? Või triibulised? Ja millised võrratud õienupud on tulpidel! Vahest on kohe kahju, kui lõpuks kogu ilus asi selliseks... ee... kapsaks muutub. 😂 Kapsad on muidugi ka väga ilusad... aga mulle imponeerivad natuke vaoshoitumad tegelased kuidagi rohkem... 

(Jää)külma hommiku kummardus perenaisele 9.05

Sama seltskond darvinhübriidide 10.05

Idahüatsindid on mul ainult need, mis talvel või varakevadel potiga poest ostetud. Pärast sokutan kuskile mulda. Need roosad tundusid see kevad kohe eriti hea elu peal olevat. Justkui keegi tegeleks nendega või miskit... 😁
10.05

Ühed eriti sinised kobarhüatsindid 13.05 

Kobarhüatsint `Mountain Lady` 13.05

Minu aia kõige pirakama õiega tulp. ↓ Muhediku aiast pärit nimetu oranž darvinhübriid (Isehakanud Lillekasvataja jagas 👍). 
13.05

`Cavota` 13.05

`Cavota` 14.05
`Cavota` 16.05
`Cavota` on tegelikult umbrohi, sest kunagi sai KÕIK sibulad ära antud, aga nagu näete... ta ilmutas end siiski. 😅
Õrna ülase (Anemone blanda) tittesid tärkab üle terve peenrajao, aga mingit tüli neist küll ei ole, nii et las laamendavad terviseks. ↓
13.05

On ju nunnud nimetud nupud?! ↓
13.05

Nunnudest on saanud rasvased "kapsad" 16.05

Kapsas, mis kapsas! 😄

Esiplaanil `Sweetheart`, taga... ah, kas ta jääb... 13.05

1 tk `Trick` ja 2 tk `Melrose` 😜13.05

Lihtsalt nunnud. Karukellad. 13.05

Kobarhüatsindid. ↓Pealkirjaga `Eksitus`. Ostsin hooopis midagi muud (`Golden Fragrance`). Aga üldse ei kahetse, et nii läks, sest ilu poolest... panevad need kõigile teistele pika puuga ära. Nii ilusad, et anna või musi! Muah!
Eksitus 14.05

14.05

`Apeldoorn` on justkui hirmus igav ja tavaline. ↓ Igas aias kasvavad ju. Aga see-eest saab tema peale ka raudpoltkindel olla - mulda jäänud sibulapojapojake hakkab ühel päeval kindlalt õitsema. Kasvõi murus! Kasvõi 20 aasta pärast. Aga hakkab!
15.05
Ja kui nad sulle massiga oma mustade silmadega otsa vaatavad... siis mina olen küll liigutatud. :)
`Apeldoorn` 17.05

DH `Banja Luka` 16.05

Niisama ilus! 😛

Metstulbi osas lähevad inimeste arvamused samuti lahku. On ta siis umbrohi või mitte? Mulle ta igatahes meeldib. Kasvab ja õitseb mu peenardes kenasti. Oli siin aias juba enne meie tulekut (2001) ja siiani temast mingit tüli tekkinud ei ole. Lisaks imelisele lõhnale on temas ka imelist graatsiat. Ja iseloomu. Vot sellised tüübid mulle meeldivad! 😛
Metstulp 16.05

Imelise värviga `Spitsbergen` 16.05
`Spitsbergen` 21.05

Ühte, teist, kolmandat ja neljandat 😛16.05

`Pretty Princess` on ka nii ilusa olemisega tulp, et seda võib lausa imetlema jäädagi. ↓
`Pretty Princess` 16.05

`Pretty Princess` 16.05

`Pretty Princess` 17.05

`Royal Acres` omab samuti imelisi õienuppe. Ja õitses selle suure kuumaga päris pikalt.
`Royal Acres` 17.05

`Royal Acres` 19.05

`Pretty Princess` ja `Royal Acres` 18.05


Kaua otsitud ´Denmark` 18.05

`Denmark` 19.05


Esiplaanil valge `Snow Star` 19.05

`Snow Star` on kusjuures ka eriti vinske tegelane, keda ei võta ei ussi- ega püssirohi! 😄
`Snow Star`

Elegantselt vananev `Eric Hofsjö` 20.05
 
Lihtsalt suvaline klõps 20.05

´Burning Heart` 20.05

`Estrella Rijnveld´ 20.05

`Elegant Crown` 20.05

`Elegant Crown` 27.05

 `Apricot Beauty` 20.05

`Tom Pouce` 20.05

Nimetu 20.05

Viridiflora `Flaming Spring Green` 21.05

Kevad! :)

Vilus kasvav `Flaming Parrot` 26.05

Päikese käes kasvav ´Flaming Parrot` 26.05

Esiplaanil `Mona Lisa`, taga vanaaegne `roosa umbrohi` :)

`Shirley` ja `Elizabeth Arden` 20.05
Pole küll maailma parim pilt, aga tahtsin seda näidata, sest `Shirley`↑ on kindlalt üks mu lemmikumaid tulbi sorte. Õielehtede servad on tal kaunilt sissepoole kooldus ja suuremal või vähemal määral lillade triipudega. Selline "vähem on rohkem" tulp.

See on mingi osa mu (tulbi)kollektsioonist. Kasvavad nad mul üldjuhul täitsa kenasti ja kevadel puhkevad ikka sajad õied. Kaotused on tavaliselt pigem närilistega seotud. Sellel talvel pistsid hiired igasugu imelikke asju aias nahka (ja hiiri oli ikka palju!), aga vot tulbid jäid täiesti puutumata. Eks siis järgmine talv maiustavad rohkem. 😂
Sortide lugemine on ammu sassis - arv jääb kuskile 60 ja 100 vahele. Teate ju küll, kuidas pärast lõplikult surnuks tunnistamist, kadunuke ikka 5 aasta pärast kuskilt, heast tervisest pakatades, välja ilmub (ee... siia sai nüüd küll kohe südamest neid komasid pandud 😀). Pea selliste üle mingit arvestust siis! 

Hiline `Showbizz`, kah umbrohi! 30.05

Pikemalt seekord ei jõua - kuumusest täitsa tulp juba peast! Eile õnneks jõudis see kauaoodatud vihm lõpuks ka meile. Nii et... elame veel. Vähemalt natuke aega! 😅

1 kommentaar:

  1. oi, heldeke ja mina tundsin sel aastal, et mul on päris palju tulpe. ei ole ühti. Sel kevadel tekkis mul mingi sügavam tunne tulpide suhtes aga selliseid tundpuhanguid tuleb karmi käega alla suruda nagi armumist kenasse kuid tumma ja kurti aednikku nunnakloostris.

    VastaKustuta