reede, 25. mai 2018

Talvekahjude kokkuvõte

Hi-hii, mitte muhvigi ei jõua kirjutada, aga veidi nagu peaks, muidu läheb oluline meelest ära. Aga kus sa saad, kui väljas säänsed imelised suveilmad. Prooviks kuidagi lühidalt need eelmise talve kahjud üles lugeda, siis ei pea keegi pikalt niisama passimisele aega raiskama - saab siva õue tööle kobida. 😛

Davidi budleia `Royal Red`

 Esiteks need, kes otsustasid jäädavalt lahkuda, olgu need põhjused siis, mis iganes:
  • Oivaline salvei `Merlou Rose` - kui nii, siis nii!
  • Mürt-piimalill - oli muidu täitsa armas tegelane, aga teistkordsele katsetamisele siiski ei lähe
  • Laialehine nõmmkann, valge õiega - ???
  • Härjasilm `Goldfinch` - juba teine katsetus. Nüüd jõudis vihje siiski kohale - ei enam!
  • Sinine mesiohakas `Plantum Blue`- teoreetiliselt võiks igasugu ohakatele siis meeldida, aga millegipärast kipuvad nad ikkagi talvega välja minema (sealsamas kõrval talvitus kenasti see-eest külmaõrnaks peetav jumikaster) Võib-olla on asi lihtsalt minu isikus :D
  • Siilikübar `Tomato Soup`  - siilikübaratest on alati kahju :(
  • Nimetu nelk, eelmise aasta ost
  • Kaukaasia hanerohi, valge lihtõiega - kirjulehine jäi see-eest alles ja kasvab kenasti :)
  • Roosa silla Scilla scilloides - lihtsalt haihtus 
  • Davidi budleia `Royal Red` - vaat sellest on ikka südamest kahju! Aga juured olid mul multšimata ja kuna terve eelmise aasta sadas, siis oli vihm kevadeks (talveks juba?) pinnase juurte pealt minema uhtunud. Eks ma järgmine kord olen siis targem, sest selle toreda liblikamagneti kavatsen ma esimesel võimalusel uuesti soetada. Ja kui vaja siis veel 10 korda - nii tore tegelane lihtsalt! 😍
  • Aed-päevaliilia `Total Look`  - no see kaotus on nüüd küll ootamatu minu jaoks. Paar nädalat tagasi sealkandis näpuga mullas urkides "komistasin" elusa juure otsa, aga kuna punga, kui sellist enam pole, siis mingit lootust ei hellita.
  • Õrn ülane - tema külmakindlusega ei peaks tegelikult probleeme olema, küll sai see ülane eelmine aasta olude sunnil ümber istutatud (suure kivi kõrvale). Ega ma muud mõelda oskagi, kui et ilmselt ei sobi tema kõrvale see talvel külma salvestav kivimürakas. Igatahes... õrn ülane tuleb uuesti :) 
  • Pööris-kipslill `Snowflake` - see on juba teine kord pööris-kipslille proovida, ilmselt neile lihtsalt ei meeldi siin!

Mürt-piimalill Euphorbia myrsinites

Õrn ülane Anemone blanda

 Pea-aegu koolenud tegelased:
  • Harilik nutipõõsas - tema sai see aasta ikka korralikult pihta (ei saa küll öelda, et mingi räme külm talv oleks olnud) - kõik peenemad oksad olid surnud, ainult päris alumine jämedam nn peaoks oli elus, aga no päriselt või? Hakkame jälle otsast peale? Minu kannatus igatahes katkes ja põõsas lendas lõkkesse. Ma tegelikult ei luba, et ma kunagi tulevikus mingil nõrkushetkel uuesti ei proovi, sest need nutid lõhnavad lihtsalt nii mõnusalt, aga hetkel on mul siin paremaid asju ka, kellele seda ruumi vaja on. 😁
  • teehübriidroos `Gloria Dei` - hetkel ei kippu ega kõppu, aga ehk ikka ilmub kuskilt :D
  • Lepalehine kletra `Hummingbird` - no ma juba arvasin, et ongi kõik ja katkun välja, aga ei - päris alt tulevad uued võrsed. Kasvab siin aias aastast 2013 ja pole enne sellist jama olnud, et kogu maapealne osa kuivanud oleks. Ilmselt, kui see põud lõpuks läbi saab, istutan ümber, et anda talle veel üks võimalus (Pehmo!). 
  • Ebajasmiin `Belle Etoile` - no ausalt, see on küll täiesti ootamatu! Kogu maapealne osa on kuivanud, alt õnneks tulevad siiski noored võrsed. Ei oskagi midagi öelda, ega mõelda. Ongi õrnake?
`Belle Etoile`
Lepalehine kletra Clethra alnifolia `Hummingbird`
   
Mõned on veel pihta saanud:
  • Kare deutsia `Plena` - kasvab minu meelest täitsa soodsa koha peal ja oli multšitud (aga kevadeks olid vihmad selle kõik minema viinud 😟), küll aga jätsin ma sügisel talle need hallid torude soojendamiseks mõeldud torud otsa torkamata ja...  paar alumist oksa on elus - ülejäänud kõik kuivanud. Õied on tal armsad küll, aga... ei viitsi vist enam mässata - on paremaid põõsaid, mida kasvatada!
  • Roheline lepp - jälle ootamatu minu jaoks. Õnneks altpoolt täitsa elus, aga pea-aegu kõik kõrgemate oksade pungad on kuivanud. :(
Kare deutsia Deutzia scabra `Plena`

Eks neid põdejaid ole see aasta teisigi (nt üks põõsasmaran ja ebajasmiin `Innocence`), aga küll kosuvad. Panin selle nimekirja blogisse, sest tihtipeale on inimesel ebaõnnestumistest vaat, et rohkemgi õppida, kui õnnestumistest. Nii need teadmised tasapisi tulevad. 😁
Eks ma järgmine kord proovin helgemaid meeleolusid edasi anda. Senikaua aga... nõiume vihma edasi! 💧💧💧

9 kommentaari:

  1. kusjuures ka mul läks õrn ülane välja, mitte küll tänavu. Ja ei mingit ümberistutamist polnud. Seega miski talle meie talvedega ei meeldi.

    VastaKustuta
  2. Mûrt-piimalill külvab nii nobedalt, ettemast sa küll ilma ei ole. Aed-päevaliiliad mul ka uhkemad väga õnnetud.

    VastaKustuta
  3. Minul läksid 2 suurt lemmikut välja Delavayi ängelhein (yhekordse õiega), rohisin ta välja ja helesinine alpi ogaputk.
    Selle eest Davidi budleia 'Black Knight'on puu mõõtu ja lehed varakevadest saati küljes. Samas suvila aias valget ja roosat värvi õitega budleiad, need alustavad alati nullist, seniajani ei tea veel kas elus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi, äkki siis minu budleial ka veel tiba lootust. Kusjuures seda `Black Knighti ihalen ise ka - tore kuulda, et vastu ka peab. :)

      Kustuta
  4. Päevaliiliad on meil ok, aga pisihostad on nirukesed, liiliatest hakkan vaikselt loobuma ja helmikpööriseid ei viitsi ka enam reanimeerida. Kes tahab, see kasvab. Ülihästi on asjade käiguga rahul jälle moosesepõõsas, kes meil normaalsetel aastatel on selline vingus näoga ja ei kasva üle 30 cm pikaks. Sel aastal aiva imesta. Ma pole teda kordagi kastnud, aga nii võimas pole ta varem olnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ehh, ma ei teadnudki, et moosesepõõsas ka kiduda võib, mul siis vist vedanud temaga, Eks see üks järjekordne imelik aasta ole, sest mõned asjad, millest seda ei ootaks, on vägagi lopsakad.

      Kustuta
  5. Härjasilmadega olen aastaid katsetanud, täidisõielised huvitavad sordid ei talvitu hästi, et mitte öelda ei talvitu yldse. Ka oranzhikamad siilikybarad on tujukad ja praegu on mul peenardes 2 põdejat, samas kui liik ise juba rõõmsalt lehes.
    Mul oli õnneks valgeõieline budleia korraliku kuhja kõdu peale saanud. Elus ta on, aga alustab jälle nullist, praegu esimesed võrseotsad paistavad. Eks näis, kas käitub pysilillena või ei elagi järgmist talve yle.

    VastaKustuta
  6. kahjusid on igasuguseid, ka selliseid, mis nõutuks või lausa kurvaks teeva ja samas mõni, mis teoreetiliselt võinuks saba anda, on alles ja ilusam kui muidu. Võta siis kinni, mida nad tahavad või mida mitte. Peaks ka kokkuvõtte tegema aga mina haldan praeguseks vaid puittaimi, rohtsed nuustid ja tuustid selguvad lõplikult sügiseks :)

    VastaKustuta
  7. Hea ja õpetlik ülevaade! Tänud! Buddleiaga tasub oodata, enne kui lõplikult maha kanda. Ehk ikka ajab uued võrsed juurekaelalt. Mul on kaks Black Knight'i. Üks külmus maani maha, teine poolest saati. Eks kõik sõltub kasvukohast ja talvekattest. Seinaääred sobivad neile üldiselt vist paremini.

    VastaKustuta