neljapäev, 19. juuli 2018

Väike vahekokkuvõtte ja natuke kiidulaulu ka:)

Mitte pole aega kirjutada, aga kui nüüd lühidalt toimunut kokku võtta siis: suvi; palavus; põud; tolgendamised ja... Hr Abikaasa puhkus. Nojah... saigi kõik oluline öeldud - järgmise korrani siis! 😝


Tegelikult oli mul kirjutamiseks mitu teemat mõttes, aga see suur palavus on üleval korrusel kõik juhtmed lühisesse ajanud. Ja siis see mehe "puhkus" ka veel. Ilmselt teab iga-üks ka ise, mida sõna "puhkus" tegelikult tähendab. No ikka seda, et igasugusest puhkamisest võib suu puhtaks pühkida. Või vähemalt seda, et puhkusest endast oleks juba hädasti puhata vaja (ja see "puhkus" on ainult nädala kestnud! 😱). 😂
Lisaks pole kahjuks (või mehe suureks õnneks) asjad aga üldse plaani järgi läinud (või oli ta lihtsalt äraütlemata kavalalt oma haiguse planeerinud). Igatahes keelas arst mehel absoluutselt igasuguse raskuste tõstmise, isegi poekotte ei tohi tassida (lapsest rääkimata!). Mitte, et päris elus oleks võimalik arsti korraldust 100 % täita, aga laias laastus ta ikka pingutab, et mitte ülearu pingutada. No ja mina... pingutan lapse ja poekottide tõstmisel/tassimisel 😁 Aga üldse mitte sellest ei tahtnud ma kirjutada.
Vaid sellest, et mehe puhkuse ajale planeeritud suuremad õuetööd lükkuvad teadmata ajaks edasi. Samas... ega ilm praegu mingeid välitöid soosi ka ja ... eelmine suvi (hull) mees juba sai kanalat ehitades päikesepiste (siia peaks käima nüüd see pead vastu seina taguv emotikon). 😁 Arvestades seda, et tookord kogu suvi põhimõtteliselt ainult sadas, siis... päris võimekas mees mul! 😆
Ja nüüd me siis "puhkame" rohkem ringi töllerdades (mees ütleb, et see on aktiivne puhkus), aga ega seegi tegevus selle palavaga mingi meelakkumine pole. Ühel lähevad siin jalad "paksuks" ja...
Ja kui ma juba palavusest räägin siis...


... peab ütlema, et kuratlikult kuiv on. Meie viimane vähe asisem vihm tuli jaanipäeva paiku ja see niisutas tol korral maad 4-6 cm sügavuseni ja see... ongi põhimõtteliselt kõik. Läinud reedel tuli ka korraks üks sahmakas, aga see pigem niisutas lihtsalt lehti. :( Õnneks on tiigis veel vett (rõhk sõnal "veel"). Kastan palju jõuan, aga... alati ei jõua kah. 
Samas... mõned aia elanikud tunduvad eluga vägagi rahul olevat. Näiteks astilbed on see aasta kohe eriti ilusad (eelmise vihmase suve järelmõjud???). Paar näidet ka:



Ja minu rodgersial polnud kunagi veel nii palju õievarsi olnud, kui sellel aastal. ↓

 Hetkel on ta muidugi juba päikesepõletuse saanud :D

No ja siis kõik need marjad, mis hädasti korjamist vajaksid, aga palavus ei anna lihtsalt võimalust (minusugusel kraanal läheb vererõhk palavaga madalaks ja kui pilt parajasti kotis, siis veits keeruline neid marju kahmata). 

Ja kirsse oli meil jälle nii palju, et saime meie, said linnud ja... jagub veel 😃


Ja no liiliad õitsevad... palavaga liiga ruttu ära
`Fata Morgana`
Tegelikult ma muidugi väga ei virise. Palavus on mulle ikkagi palju rohkem meelt mööda, kui lõputu vihm. Üks korralik suvi peabki ju soe ja päikseline olema! :)

Ja kui nüüd ilma kirumine lõpetada, siis võiks ju mõnda tuusti ka kiita. No seda longus lauku lihtsalt peab näitama. See on minu meelest üks ilusamaid lauke üldse. Ülinummi! Lapikute (söödavate) lehtedega, mis on kogu hooaja jooksul ilusad rohelised. Päris kiiresti edenev. Külmakindel. Õisikupallid on u 6-7 cm läbimõõduga, seega mitte nii suured, et tuule ja vihmaga viltu vajuda, aga ikkagi piisavalt kogukad, et mõju avaldada. Mis sa hing veel ihaldad, ah?
Longus lauk Allium nutans
Ja seda kukeharja ei saa ju ka kuidagi näitamata jätta. Tema on muidugi eelnevalt presenteeritust hoopis edevam tegelane. Kõrguseks hetkel 40 cm
Sedum `Ice Ruffles`

Ja monardasid pole ju kunagi liiga palju. Isegi siis, kui nad punased on. 😀


Ma alles võtan hoogu, et kõik erinevad variatsioonid kokku lugeda, aga siiani pole veel õnnestunud.

Ja siis on mul selline tore floks õitsemist alustanud. Täitsa ilma nimeta kõrge tegelane, kelle suured oranžikad õied puhkevad enne, kui `Adessa Orange` või `Orange Perfection` (tolle viimase õisi ma eelmisel külmal ja vihmasel suvel ei näinudki kusjuures. :( ). Paljuneb see floks suhteliselt aeglaselt. Kasvab aias juba aastaid, aga palju pole teda ikka veel saanud. Ja ongi hea - ei muutu umbrohuks. :)


Ja kui juba kiitmiseks läks siis on mul veel üks suur suvine lemmik, keda ma siiani veel kiita pole jõudnud. Ja see on ikka häbiasi küll! Tegelikult on osaliselt selles süüdi ka asjaolu, et tema tegelikku ilu on keeruline pildile saada. Teist aastat juba proovin, aga ikka pole päris see, mis päriselt. Päriselt on lihtsalt veel ilusam :) Aga näitan siiski ↓
Pilve all 2018
Päikeses Salvia nemorosa `Sentsation Compact Bright Rose`

Alustamas 2017

Kas saab olla, et selline tuust ei meeldi??? 😍 Ega ma ühtegi halba asja tema puhul välja tuua oskagi. Ja erinevatele valge õiega metssalvei sortidele teeb see tegelane igatahes pika puuga ära. Nii, et kellele metssalveid meeldivad siis... 😉
Ja sellel aastal on sellel sordil ka üksjagu seemikuid tekkinud ja vähemalt osad neist jõuavad kindlasti ka õitsema minna. Nii põnev! Et kelle moodi küll "lapsed" tulevad. Issi kandidaate on aias nii siniseid, kui lillasid. :)
Ahjaa, eelmises postituses kirutud `Ritausma` tegi pärast kahte aastat come back-i. No ma omast arust sain küll kõik tookord kätte aga...

... palun väga!
Kõrgust pole essugi, aga kohe õitsema. Umbrohi ei pidavat hävinema 😀

Ja veel. Nunnudest sulepallidest on kasvanud tänaseks sellised tegelased:
Too esimene on minu arvates kukk
Ja too valge on loodetavasti kana. Teisti ei oska veel kahtlustada.
Eee... aga sellel mustal kasvab habe. Huvitav, kas on lootust, et ta on habemega "naine"? 😆

Aitab kah tänaseks! Kell on palju ja aju on ka vist juba magama läinud - igatahes mingit normaalset teksti siit enam loota ei ole.
Kõht läks ka tühjaks.
Huvitav kas see oleks väga imelik, kui ma nüüd õue taskulambi valgel tikreid sööma läheksin?
Eee... aga kuidas leida pimedast toast taskulamp?
Telefoniga!
Oot-oot! Aga kus mu telefon üldse on?
Aga ajaks mehe üles ja paluks tal mulle helistada, et ma telefoni leiaksin.
Äh, ma võin ju ise endale mehe telefoniga helistada!
Kui ma muidugi mehe telefoni pimedast toast üldse üles leian.
Lollakas! Oma telefoniga saab ju valgust näidata.
Eee, aga see on kadunud ju.
Sitta neist tikritest! Leiaks voodi kuidagi üles...

6 kommentaari:

  1. Huumorisoon polt Teil selle kuumaga sugugi umbe ega sõlme läinud. Jõudu ja jaksu.

    VastaKustuta
  2. Ma imestasin ka sel aastal oma astilbesid. Nad on vinskemad kui kirjutatakse. Õievarred on küll vähe madalamad, aga läbikuivamine ei tee ühele vanale astilbepõõsale eriti midagi. Noored põevad tõesti ja üks püüab mul isegi ära närbuda. Aga vanad kõik kenasti rivis ja õides. Astilbe on üks hea püsilill, seisab hästi püsti ja kambakesi annavad nad 2-3 nädalat kestva vaatemängu.

    VastaKustuta
  3. Sul on seal.....igati nii rikkalik. Mõnusad värvilaigud ja marjad ja nunnukad. Palav on meil ka, ootame väga vihma. Viimati tuli jaanipäeva eel paar korda ja meil ka mõnele kohe meeldib see kuiv, vaatan- näiteks valgele floksile. Aga jah, kohati ikka päris hull. Head paranemist teisele poolele. Ps. mõlgutan ka kanamõtteid, tore vaadata teiste juba toimetavaid tegelasi. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hi-hii, ma ütleks, et isegi natuke liiga rikkalik on :D
      Meitel eile tuli väike sorts vihma, täna kuivame edasi.
      Ja kanad... on igati vahvad tegelased. FB-s on kodulinnu kasvatajate grupp, sealt saab palju kasulikke teadmisi (ka) kanade kasvatamise kohta. :)

      Kustuta