pühapäev, 5. august 2018

Kõik jamad hakkavad ikka (füüsilisest) aiast. Või selle puudumisest

Inimene on ikka imelik. Vaatamata sellele, et viimastel aegadel on väljas midagi kasulikku teha saanud ainult varajastel hommikutundidel või hilja õhtul, siis... just nüüd on räme aedlemise isu piinama hakanud. Mul on see aasta selle isuga kehvasti olnud. Päris kehvasti. Mitte, et ma oma sõbrad hooletusse oleks jätnud, aga... no polnud seda hoogu ja minekut. Ja tahtmist.
Tahtmine seilas minu õuele nüüd endalegi üllatusena tagasi. :D Hoole ja minekule on palavad ilmad ja Väikemees muidugi kõvasti pidurit tõmmanud. Aga tahtmine on ikkagi kõige olulisem ju!


Kõik algas sellest, et ma vaatasin, et sauna kõrvale saaks veel veidi hostasid istutada, kui see pagana jalgrada sealt ainult jalus ei töllerdaks. Tegelikult on mul nagunii plaanis see rada veidi eemale viia ja hakkaks siis otsast vaikselt viimisega pihta, aga... värav, kuhu jalgrada suundub, on ka vales kohas. No, aga liigutaks selle värava siis ka juba õige koha peale ära, aga... kui keegi tark inimene ainult teaks, kus see "õige" koht täpselt asub??? Vahepeal uurisin mehe käest, et kas saaks värava teise kohta liigutada - pidi saama küll. Näidaku ma ainult õige koht kätte. Muud ma ei kuulegi - õige koht, õige koht!
Noo... aga, kui me juba väravat liigutame, siis äkki liigutaks võrkaeda ka??? Nagunii vaja varsti liigutada. Mees oli jälle nõus. Näidaku ma ainult ette, kuhu uus aed uuesti püsti panna. Vedasimegi siis mehega nööre ja... saagu siis siia see aed. Selgituseks mainin igaks-juhuks, et aia liigutamine toimub ainult ühest nurgast ehk üks nurk jääb täpselt samasse kohta , teine liigub mingi 4-5 m edasi ning mingi kapitaalse rajatisega meil selle aia näol tegemist ei ole. Eelmise sajandi ehitis, vististi mehe vanaisa püstitatud. Pikad tugevad metallist postid on lihtsalt maa sisse taotud ja võrk seal küljes. Ei mingit vundamenti postidele ega miskit. Võrk on ka samast ajast, hea tugev. Ja kuna me pole sugugi kindlad, et viie või kümne aasta pärast meil seda aeda uuesti liigutada ei tule, siis me praegu samuti mingit vundamenti postidele valama ei hakka. Seisis enne püsti see aed, seisab ka pärast liigutamist! Pealegi maksaks samaväärse uue aia rajamine terve varanduse - las ta siis hetkel olla.

Tegelikult tõmbas palavus (ja mehe haiged käed) kogu asjale korralikult pidurit. Mina sain omast (ülekuumenenud) arust küll värava uue asukoha märgitud ja mees kamandas pere teismelise värava poste välja kaevama. Ja uude kohta uusi auke samuti.


Ning teismeline kostitas mind loomulikult teatega, et vihkab mind... KOGU SÜDAMEST. 😛😂
Ise mugistas muidugi naerda, kui pilte tegemas käisin. Ehh, teismelised ja nende suured tunded.
Külapeal oli too teismeline hiljem kurtnud, et emal on millegipärast vaja meeter maad väravat liigutada ja isa oli loomulikult kõigega nõus ning kuna isal käed haiged, siis hoopis TEMA pidi neid nõmedaid auke kaevama :D No tegelikult sai seda väravat ikka u 4-5 m liigutatud. 😀
Samas, ega see võrkaia rohukamara seest kätte saamine mehele mingi ülearu lihtsaks tööks osutunud. Enamus võrku on ikkagi 10-15 cm jagu maa sees ja kõigepealt oli vaja see labidaga lahti kaevata ja siis välja tõsta. 😟 No ja siis saan mina hakata seda murukamarat aia küljest lahti harutama.
Värav sai teismelise abiga uude kohta ja vana aed vähemalt osaliselt kätte saadud või lahti võetud ning uued aiaposti kohad ka aerosooliga maha märgitud. Neli postigi sai juba uude kohta maha taotud, kui...


... naine tõmbas järsku pidurit. Stop! Mõtleme ikka korra veel!

Oeh, kogu sellest aiasaagast olen ma juba korduvalt kirjutanud (nt postituses: Kui seda aeda vaid ees ei oleks...).
Kui sinu krunt on väike ja igas küljes naaber või tee, siis on füüsiline aed väga hea lahendus, et tekiks mingi tervik ja ka turvatunne. Kui sinu territoorium on aga suur, siis on kõik teisiti. Selle füüsilise aia taga pole naabreid. Või teed. Selle aia taga on sinu oma kodu. Ja vales kohas paiknev aed on ebaloogiline ning lõhub terviku.
Lihtsalt uskumatult lihtne on olnud vahepeal oma territooriumil liigelda (aed on meil ju osaliselt kokku korjatud hetkel). Vaja minna kohta X ja... lihtsalt lähedki siis selles suunas. Lihtne! Ei mingeid jäneseväravahaake! Mmmõnus...
Esialgu mõtlesin, et peaks sealt ühest nurgast veel u meetri jagu seda aeda ikkagi liigutama, et tekiks koht kahele väravale. Ja et teismelise kaevatud värava-augud tuleb ikkagi uuesti lahti kaevata (vaat SINNA aukudesse sai nüüd küll killustikku pandud 😂).
Aga mida rohkem ma selle aia asukoha peale mõtlesin, seda rohkem ma tundsin, et nii ehk naa lõhub see aed tervikut. Ja kui tervikut mitte väga lõhkuda, tuleks seda aeda veel u 35 m liigutada. 😂 Aga siis jääks kartulimaa aeda, ja seda haritakse ju üldse traktoriga. Traktor minu aias??? 😱
Oeh, kuidas ma seda aeda... ei armasta. Aga ilma ka siin kuidagi ei saa. Mulle ei meeldi pimedas see tunne, et ma pole oma aias üksi. Ja mul pole õrna aimugi, kes tegelikult seal põõsas ragistab. Või et ma kunagi ei tea, millise nurga taga mind kellegi rammus hunnik ootab. Fui!
Selles suures hunniku hirmus sai paar päeva tagasi (herilastega koos) õunapuu all pikemalt aega veedetud. Puu viskas kastmisest hoolimata enamuse õuna maha ja need oli vaja nüüd siva kokku korjata ja minema toimetada enne, kui metsas kährikute seas jutt lahti läheb, et meitel siin avatud aed on. Juba puu otsas läksid need õunad mädanema ja puu all kiireneb see protsess veelgi. 😞 Loomulikult oli seal siis ka umbes miljon herilast kohal ja kunagi ei tea ju, millise haaratud õuna seest terve armaada neid veel välja lendab. Nõelata pole (veel!) saanud, tunduvad teised vähe purjakil olevat. 😃 Minu õnneks!


Selle aia osas me nüüd mõtleme, mis edasi teha. Nööri on juurde vaja! Võib-olla võtaks siis vähe suuremalt ette ja teeks nii, et kohe närvidele käima ei hakkaks. Võrku on siis ka juurde vaja. Ja poste! Kas keegi teab, kas loomavõrgust aiast tuleb janku läbi???



Aga nii hea oleks, kui mul seal seda nõmedat aeda siin jalus ei oleks. Või no... las ta olla... kusagil kaugemal. Ei ole vaja mind siin, keset aeda, oma olemasoluga ahistada. Kõšš koju!
No ja... peenart saaks siis ka suuremaks teha... 😀
Tuligi jälle kaevamise isu... 😜

7 kommentaari:

  1. Oi, mulle meeldivad väga need külluslikud taimekaskaadid viimasel pildil. Küll see aed ka lõpuks oma õige koha leiab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hi-hii, see tilikasvatus vää? :P Ma ei ole sellega üldse rahul. Nagu põld. Lilledega lihtsalt :D

      Kustuta
  2. Till on väga ilus lill.
    10x10 silmaga võrgust ronib jänes läbi. 5x10 on parem, aga tulikallis punutud võrk on veel parem.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Punutud võrk on jah kõige parem, aga... sigakallis :D

      Kustuta
  3. Jah, aed valduse ümber on eluvajalik. Kui meil veel tänavapoolses osas aeda ees ei olnud, siis oli see nagu avalik haljasala. Üks mutt käis isegi oma jalgratast me kuuri taha peitmas kui rongi peale läks.

    VastaKustuta
  4. ma olen täna super elevil. Olen näinud kommentaare inimestelt, kes olid juba LAPO M-F-st laenu saanud, mistõttu otsustasin populaarsete soovituste põhjal taotleda ja alles paar tundi tagasi kinnitasin oma kontole kogusumma 28 500 eurot. See on tõesti suurepärane uudis ja soovitan kõigil, kes vajavad päris laenu, taotleda oma e-posti teel: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    VastaKustuta