teisipäev, 13. veebruar 2018

Olulised aiafotod kolekohtadest ja... eimiskist

Vahepeal tegelesin natuke oma eelmise aasta aiapiltide sorteerimisega (st ülearuste kustutamisega) ja ühtlasi sai heldinult ka eelnevate aastate aiapilte vahitud. Need on alati sellised ahhaa- ja ohhoo-elamusega hetked. Inimese mälu on ju teadupärast lühike (ning valikuline) ja üks pilt räägib (tegelikult ka!) rohkem, kui tuhat sõna (mis lõpuks ju nagunii meelest ära lähevad :D). Ma ei ole muidu suur kahetseja, aga vaat sellest on mul küll kahju, et omal ajal siia tulles ei taibanud erinevatest kolekohtadest ja eimiskist rohkem pilte teha. Samas, eks ajad olid ka teised - polnud mälukaarte või arvutitki, kus neid koledaid (eimiski)pilte hoida. Kõik, mis kustutamisele ei läinud, läks ju ilmutamisele. Pealegi täiesti normaalne ju, et inimene pildistab ikka seda, mis talle ilus või meeltmööda tundub ning kindlasti mitte seda, millest peavalu saab. Ilmselt on enamik inimesi ka ühel meelel selles, et oma aia kolepilte ei taha küll keegi vabatahtlikult kusagil jagada. Ja no ausalt, kes tahabki vaadata sadat pilti aia kõige koledamatest nurgatagustest või üldse... eimiskist? Urrr!
Nojah, tol ajal ei oleks ilmselt tõesti tahtnud, aga täna... vaataks hea meelega. 😍 Paraku - pole suurt midagi vaadata ja nii ongi paljud pildid olemas veel ainult meie mälus - kuniks kustuvad sealtki.

Mis olnud, see olnud. Täna olen ma juba targem ning soovitan ka teistel olla ning aeg-ajalt teadlikult pildistada oma aia kõiki (üld)vaateid (igas suunas!), sh kindlasti kõiki kolekohti ja... eimiskit. Ja uskuge mind, te olete ühel päeval endale väga tänulikud.  :)

Leebe näide eimiskist :)
Mul on korduvalt juhtunud, et mingi kolekoht saab jäädvustatud vahetult enne, kui see teise ilme saab. Siis polegi veel hullu - parem hilja, kui mitte kunagi. Aga kõige raskem ongi pildistada just seda saadana eimiskit. :D Pildistamise mõte tihtipeale selles ju seisnebki, et mingi objekt (või subjekt) pildile talletada. Ja nüüd - palun väga - kaadris pole miskit, aga seda eimiskit on vaja ikkagi pildistada. Ma olen siis mõelnud nii, et ma talletan hetkel hetkeolukorda, isegi kui tundub, et mingit olukorda üldse polegi. 😀 Juudas, kui hästi ma ikka mõnda asja lahti seletada oskan! 😜

Teadlikult esimesed sellised pildid tegin ma 2013. aasta suvel. Järgmised said tehtud neli aastat hiljem, ehk siis eelmine suvi. Kuna see on selline mõtestatum pildistamine, mille tulemusena tekibki palju "imelikke" aiapilte, siis iga aasta polegi vast mõtet seda ette võtta- võrdlusmoment jääb lihtsalt liiga väike, suuremaid muutusi aias pildistame ju nagunii. Minul on selleks pildistamise päevaks kujunenud jaanipäev. See annab mulle hea võimaluse sellel minu jaoks erilisel päeval, korraks aeg maha võtta ja teha midagi iseenda ja laste jaoks olulist. Et neil oleksid vajadusel pildid oma kodu kõikidest nurgatagustest, mida tulevikus on vahva üheskoos vaadata ja vanu aegu meenutada. :)
Nüüd oleks vist kohane natuke illustreerivaid pilte veel näidata. Eee... aga hästi leebeid, eks!?

Oktoober 2001
Ega ma täpselt teagi, mida tookord (värskete koduomanikena) siin pildistada püüdsime. Küll on sellel pildil nii mõnedki tol korral vähetähtsana tundunud asjad: vanaperemehe maasikapeenraga aiamaa, kus kasvasid kartulid, kurgid ja till; vaarikavõsa, mida täna ei ole; vaarikate taga olev valesti lõigatud kuusehekk, mida samuti enam pole; vana õunapuu, mis sai kohe maha võetud ja võrkaed, mis sai ka hiljem ringi tõstetud, et see aeda ei poolitaks. Niisiis pildil, millel pealtnäha justkui polegi midagi, on nii mõndagi. Ahjaa, üks väike asi on sellel pildil siiski veel... minu uue kodu esimene peenar. :)

Järgmisele pildile on juhuslikult jäänud üks väga oluline teave. Nimelt sirelihekk. Siia 2001. aastal tulles, sai aiaäärne sirelihekk maha võetud. Kuus aastat hiljem on hästi näha mismoodi see noorendatud hekk kasvanud on. Parempoolne osa hekist on väga niru. Tegelikult kasvab see hekk kohati puhtas kollases liivas ja see niru osa on tänaseks kõik likvideeritud. Teine pool on alles - ootab kuuseheki kasvamist ja läheb siis samuti likvideerimisele, sest ega liiva sees ikka sirel kasvada taha - mis tast seal siis piinata.


Järgmisel pildil on juba teadlikult pildistatud kõike ja samas mitte midagi ehk eimiskit. Uskuge mind, see hekitaguse pilt on varsti hinnas :D



Et pildid liiga ilusaks ära ei läheks! 😃


Tänaseks neid hunnikuid muidugi enam pole. Ka pole enam esiplaanil olevat sirelit ning tagaplaanil olevat võpsikut on ka kõvasti vähendatud.

Ja lõpetuseks kaks pilti eimiskist, kus on näha nelja aasta jagu puude ja põõsaste arengut (vt mägimändi!). Muidu ei pane ju tähelegi, et kasvavad.



24.06.2017
Nii, et pildistage, pildistage, pildistage! Sest ühel päeval võib eimiski koha peal olla miski ning siis on hea, kui ka eelnev olukord kuidagi salvestatud on :)

Kui nüüd selle kõige esimese pildi juurde tagasi tulla, siis seal ei ole tegelikult püütud vaadet majast või aiast, need lihtsalt kogemata asetsevad seal taustal. See pole ka see vägisi tekitatud pilt eimiskist. Selle pildi tegin ma täie teadmisega, et ühel päeval on seal paljugi teisiti...

6 kommentaari:

  1. Jutt jumala õige. Pildistage. Kõike ja eimiskit. Mina võin ennast kiita, tegin seda algusest peale tänu oma isale, kes ei jõudnud seda ära kahetseda, et ta oma mängumaal seda teha ei taibanud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No küll on tore, et mõnel on paremini läinud :)Meil kahjuks sellist tarka õpetajat ei olnud.

      Kustuta
  2. Ehh, teid :) piisab, kui kolekoht mälus paigas on, igayks saab ju aru, et ega alustades peale kartulivagude ja võsa muud polnud, me vist kõik oleme sedamoodi alustanud. Tubli, ja jõudu uute huvitavate ideede elluviimiseks!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hi-hii! Selles see jama ongi, et mälu nõnda lühike ja petlik on - mitte ei saa tema peale lootma jääda. :D

      Kustuta
  3. Huvitav jah, et kolekohti on siiani raske pildistada :) aga annan parima.
    Mõnel aastal olen nii palju pildistanud, et siiani kustutamine pooleli, hälbid vaatamisse ja mingil hetkel ei suuda enam rohkem. Järgmine kord kustutad edasi.

    Ja seda peab ütlema, et need kolekohad sul polgi koledad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kes siis avalikult oma kolekohti siin näitama hakkab? :D Ja ega tegelikult selliseid "rasvaseid" kolekohti enam pole ka. Piltidel demonstreerime hoopis eimiskit :D

      Kustuta