laupäev, 17. veebruar 2018

Võitleme aeda mõõtes talvemasenduse vastu

Talv on selles mõttes täitsa tore aeg, et on rohkem aega mõelda ja plaani pidada, et kuhu, kuidas jne. Kui vaid seda valgust rohkem oleks. Mõnel päeval õnneks ikka on olnud ka.


Vahepeal oli ühes grupis aiakujunduse teema üleval ning sealt ujus muuhulgas ka see "vana hea" aia(kujundus)plaan välja. Oeh... Mitte, et ma ei arvaks, et see üks tore ja kasulik asi poleks - on-on! - aga jõud (ja mõistus ka äkki?) ei käi vist lihtsalt üle :D Kunagi ma ikka üritasin siin midagi paberi peal panna, aga see kõikide ehitiste jm õigesti plaanile saamine oli minu jaoks ikka mission impossible. Siin aias pole ju mitte ainumast sirget joont! Nüüd mõtlesin, et vaatan seda aiaplaani-asja ikkagi uuesti...
Tark aiakujundusraamat ütles, et aiaplaani tegemiseks peab alustama krundi asendiplaanist. Missuguse krundi, ma küsin. Ma pidin lausa Google appi võtma, et saada teada, et mis on KRUNDI täpne definitsioon, sest meil EI OLE siin mingit krunti, ammugi siis veel paberit selle asendi kohta. Aga hädasti oleks vaja, sest sinna on piirid, ehitised, suuremad puud jm oluline juba peale kantud. 
Nojah... meil on üks paber, millel on meie maaüksuse piirid, ehitised (kui luubiga vaadata), õueala, kaitsetsoonid ja ilmakaared. Aga puid ei ole hakanud küll keegi metsas lugema! :D 
Google õnneks teadis, et krunt on ehitamiseks kavandatud maaüksus detailplaneeringu koostamise kohustusega alal. Krundi kuju, suurus ja sellel olev ehitusõigus määratakse detailplaneeringuga. Hajaasustusalal olevat ehituskrunti ei kutsuta krundiks vaid maaüksuseks ja seal ehitamise põhimõtted määratakse üldplaneeringuga. 

No selge! Järjekordne maainimeste diskrimineerimine linnainimeste poolt! Ma tunnen seda iga kord, kui ma olen sunnitud kuskile oma postiaadressi andes, kohustuslikus korras täitma lahtrit, mille pealkiri on LINN. Mis mõttes linn??? Mul ei ole siin mingit kuramuse linna ju!
Aga samas... kohe kahju neist linnainimestest. Ei tule nad vaesekesed selle pealegi, et maainimestel võib olla maad (kümnete, kui mitte sadade) hektarite viisi ja kujutage ette - ei mingit krunti sealjuures! 😁 Ja puud ka neil õnnetutel seal linnas kõik loetud... Pole see linna elu ka mingi meelakkumine!

Aga aiaplaani juurde tagasi jõudes, siis on meil ka üks teine paber, mille pealkiri ongi ASENDIPLAAN ja sinna on (pea-aegu kõik) meie hooned kenasti peale joonistatud. Tundub alustuseks täitsa hea paber, ainult et puudub mõõtkava ja ilmakaared ei jookse eelmise paberiga kokku. Polekski ehk väga hullu, aga sinna joonistatud hoonete asetused ei vasta tegelikkusele. Ikka korralikult mööda on ! :D Seega pole mul ka selle toreda paberiga midagi peale hakata. Et peaks nagu ise kuidagi mõõtma hakkama või? Võttes aluseks...???
Oeh... las olla!
Mõtlesin siis hoopis, et mõõdan ajaviiteks oma (aiaga piiratud) aia suuruse ära. Kõik teised paistavad jube täpselt oma aedade m2 teadvat ja mul... no pole õrna aimugi. Veits nagu mark ka... Või no... ma tean kindlalt, et see pole taskurätisuurune (mõnel pidi olema!) Aga... sellega mu teadmised ka lõppevad. 1000 ruutmeetrit? 2000 ruutmeetrit??? Niisiis oleks endal ka täitsa huvitav teada saada, et kui suure (või väikese) aia sisse ma oma peenrad pressima pean. Mõeldud - tehtud! Kuna kahjuks mul seda A-tähe moodi meetrist asjapulka kuskilt kohe võtta polnud (ja polnud millegist kiiruga teha ka) ning mõõdulindiga lumes vusserdamist ma samuti ette ei kujutanud, siis mõõtsin omale lihtsalt ühe meetrise toki. Lume peal oli sellega täitsa hea mööda aiaääri liikuda (ainult kummardama pidi kole palju), mõõdud sai ka kohe kenasti lumele kirja panna, ilma et midagi sassi või meelest ära läheks. Mingi täppismõõtmine see muidugi polnud, aga abiks siiski. :)
Ja mis ma teada sain?
Trummmipõrin...
Hi-hii...
Noo... ma sain teada, et tagumine aiakülg on 64 ja esimene 45 m pikk. Ja et aia külgede pikkused on 56 ja 36 m. Ja edasi??? Ma tean väga hästi, kuidas vannitoa põranda või maja otsaseina pindala arvutada, aga no sellest polnud mul antud juhul küll mingit kasu. Mingi arvutiprogramm arvutaks selle pindala nagu naksti välja, aga milline??? Kuna väikemees ei luba mul nagunii arvutis passida, siis pusisin ikkagi paberil. Värvilise joonise tegin ka:



Väikemees tegi samuti joonise... garderoobi seinale. :D
Minu arvutuste statistiline keskmine tuli u 2400 m2. Mõnisada ruutu siia-sinna - vahet pole! :D Kui ma olin selle pusimise lõpetanud, siis meenus mulle järsku, et Maa-ameti lehel saab ju ka pindala mõõta. :D See talvine värske õhu puudus on ikkagi hakanud mu mõtlemisvõimet mõjutama...
Õhtul sai ennast seal Maa-ameti lehel, siis igasugu mõõte võttes lõbustatud. Milline suurepärane meelelahutus! Ja mida kõike siit teada saab! :D
Alustuseks peab muidugi nentima, et ega seal ka mingit täppismõõtmist teha just saa, aga samas on see ikkagi palju lihtsam, kui mõõdulindiga (või meetrise toikaga) mööda õue tormata, samal ajal, kui väike inimene kuskil hanges emmet appi hüüab.
Enam-vähem nende samade mõõtude järgi tuli aia sees oleva ala pindalaks 2497 m2 (mõni ime, et siia midagi ei mahu!). Tegeliku kasutatava (õue)ala suurus aga ca 8500 m2 ja niidetava ala suurus u 1 ha. Vot nii! No seda füüsilist aiapiiret on plaanis küll nagunii ühel päeval liigutada, siis saab aia sees olema u 4700 m2. Esialgu.
Lisaks sain ma teada, et lähimate naabriteni on meie juurest 50 m, majast ema männikuni 130 m, majast meie männitukani 155 m jne, jne. Ma olen nüüd tark! :D
Ja otse loomulikult ei saanud ma vastu kiustausele oma peenart niimoodi mõõta. Muidu trambi veel jalgupidi kellegi otsas. 😱
Igatahes... nende aerofotode pealt mõõtes tuleb minu ainumase peenra põhja-lõuna pikkuseks linnulennult 47 m. Kõige laiem osa on 14 ja kitsam u 7 m lai. Ja peenra pindala tuleb üle 400 m2 ja u 50 m2 on veel musta kile all (ise pakuks pigem 30). Mürki ma nende andmete õigsuse peale muidugi ei võta ja kirja panin need ka pigem iseenda jaoks, et meelest ei läheks -  hea hiljem võrrelda. Jupp sellest peenrast kah. Sellest kitsamast osast siis (oeh, kuidas mulle neid üldvaateid näidata ei meeldi).


Ega ma muidugi teagi, mis nende uute teadmistega nüüd peale hakata, aga samas... kui keegi peaks tulevikus küsima, saan kohe numbritega lajatada. :D 
Seniks aga ilusat talve jätku!

7 kommentaari:

  1. Maa-ameti geoportaalist saad krundi asendiplaani x ja y koordinaadid, paned autocadi, ja saadki krundi alusplaani, mis on ka ilmakaarte suhtes täpne. Ainult x ja y tulevad ära vahetada, sest maamõõtja x on natuke teine. Aga tegelikult meie võtsime lõputööde aluspõhjaks just asendiplaanid ja ma ei ole kuulnud, et need ebatäpsed oleks kellelgi olnud. Ikka selle peale sai tehtud ja koopia asendiplaanist läks haljastusplaani lisasse. Aga jõudu siis plaanimajanduses!

    VastaKustuta
  2. Nojah aga kui caditarkust ei ole :) mina olen kunagi koordinaadipunktide järgi osa väga täpselt paika saanud aga see on ka jabur töö. Üldiselt oli väga armas lugeda, tuttav tuli ette. mina võin ka numbritega lajatada :D Kui rendis olev maa kogu 20 ha maha arvata, siis hooldama pean ca 4 ha, palju sellest nö aeda või peenraid on vot seda ma küll ei tea :O

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oeh, hooldamine läks üldse mul meelest ära - heinamaad on vaja meil ju ka niita! :D Aga minu meelest ka jube keeruline seda peenrate all olevat maad kokku liita - peenrad on ju loogelised. :D

      Kustuta
  3. See on hea kui palju ruumi on. Tohutult palju võimalusi.

    VastaKustuta
  4. Me lasime põhjaliku kaardistamise ära teha, kusjuures puud kanti kaardile ja minu aiaosad ka , isegi lõkkeplats :) kuigi see oli vast rohkem minu rõõmuks. Mul on see nii paberil kui autocadis ja vaja läks ehitamisel, s.t. sinna peale saab kanda kanalisatsiooni jms projektid. Kehtib see 2 aastat, siis on vaja uuendada. Pole just kõige odavam lõbu, aga vajalik, kui ehitama hakata.
    Igasuguste instantsidega vaja kooskõlastada jne.

    Mis neil üldvaadetel viga on, ilusad ju! :) ja maad on teil ikka jalaga segada.
    Ehh, ma loodan, et mul saab ka olema.Pargi rajamise mõte on juba kinnisideeks muutunud :)

    Tore ajaviide muidu. Ma üks talv lõbustasin ennast tuhaga peenra maha märkimist :)


    VastaKustuta
  5. Kui tahad ruudulisel paberil "käänulisi" m2 arvutada, siis saab kolmnurki kokku liites küllalt täpse tulemuse. See ala, mis sul seal lehel on, mahub A2 lehele lahedalt ära mõõtkavas 5 mm = 2 m. Kui ristkülikulise põhiplaaniga hooned jäävad ilmakaarte suhtes nurkade alla (tavaliselt jäävad), siis on neid kõige hõlpsam plaanile kleepida/märkida väljalõigatud kujunditega. Aed kasvab ja on pidevas muutuses, aga aiaplaanist on alati abi, näiteks kui tahad aiamaad suurendada või vananenud viljapuuaeda uuendada, siis oleks ju hea, kui oleks selleks valgusküllane ruum plananeeritud juba 30 aastat ette.

    VastaKustuta